+47 38 05 30 30 post@sogneelektriske.no

Doblet lysstyrken og halverte strømforbruket

Over natten ble verkstedet lyst at mekanikerne spøkte med at de trengte solbriller på jobb.

 Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Et HMS-avvik på en de gamle lampene ga oss en god grunn til å bytte ut alle lysstoffrørene med LED-lyd. Forvandlingen er knapt til å tro, sier Rune Mykkeltvedt.

Han er produksjonsleder ved Maskin og Transportteknikk AS, et mekanisk verksted på Lillegrøvan i Søgne som bygger og reparerer industrimaskiner.

– VI ER AVHENGIG av godt lys for å kunne utføre jobbene i verkstedet. Synet blir jo ikke akkurat bedre med årene. Før overgangen til LED, festet vi gjerne et lysrør til krana og brukte det som arbeidslampe. Nå slipper vi heldigvis det, smiler Mykkeltvedt.

To elektrikere fra Søgne Elektriske rykket inn i det 300 kvadratmeter store industrilokalet en dag etter arbeidstid. I løpet sju timer var alle natriumslampene på 400 watt byttet ut med LED-lys på 190 watt.

 – ARBEIDSTIMENE, nye armaturer og annet materiell koster naturligvis noen kroner. Men med dagens strømpriser er investeringen nedbetalt før det er gått to år. Kanskje enda viktigere er det at Rune og de andre som jobber i verkstedet har fått dobbelt så mye lys, sier installatør Vidar Salvesen, som har ledet prosjektet hos Søgne Elektriske.

 En annen fordel med LED-belysningen er at du får fullt lys fra første sekund.

 – Med gasslampene er det gjerne slik at hvis du er så uheldig å komme borti lysbryteren, må du vente ti minutter før lyset tennes igjen. Et lysrør begynner gjerne på lyse svakt før du får mer og mer lys, sier Salvesen.

 FOR MEKANIKERNE har overgangen til LED-belysning gjort arbeidshverdagen lettere. Dessuten lyser de nye lampene opp trivselen på jobb, bokstavelig talt.

– Det har kun vært positive tilbakemeldinger fra de ansatte. Selv om flere den første dagen med nytt lys spøkte med at de trengte solbriller på jobb, sier Mykkeltvedt og ler godt.

 Men én ulempe har han likevel oppdaget med LED-lysene.

 – For første gang på de 25 årene jeg har jobbet her ser jeg hvor skittent det virkelig er her i verkstedet.

 MASKIN OG Transportteknikk holder til rett ved siden av Søgne Elektriske på Lillegrøvan. De to bedriftene har et tett samarbeid.

– Vi kjører mange prosjekter sammen. Når vi bygger maskiner for en kunde, tar Søgne Elektriske gjerne all automasjon, programmering og elektro-arbeid. Dessuten bruker vi Søgne Elektriske selv på elektrikertjenester. Vi kjøper ikke så mye som en stikkontakt et annet sted, sier Mykkeltvedt.