+47 38 05 30 30 post@sogneelektriske.no

– Et hus som fortjener litt krydder

Via en app på mobiltelefonen styrer Gunnar Engebu hele strømforbruket i familiens nye bolig på Vedderheia.

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Se her, nå er forbruket 0,85 kilowatt, sier Gunnar og trykker på mobilskjermen.

Sammen med prosjektleder Halvor Aamodt fra Søgne Elektriske viser han oss rundt i eneboligen. I de fleste rommene finnes elektroløsninger som avviker fra standarden.

– Gunnar kom til oss med en ønskeliste, og så har vi sammen skreddersydd ulike løsninger. Dette er et hus som fortjener litt krydder, og i tillegg gjør det mer brukervennlig og lettere og kunne styre de store lastene, sier Halvor, og legger til:

– For det er mye snacks du kan velge til en bolig, i tillegg til strømsparende tiltak.

FAMILIEN ENGEBU har valgt sorte lysbrytere og stikkontakter. Flere av armaturene er også sorte i samme stil. Dessuten er stikkontaktene lave, som gjør at de flukter med gulvlistene.

– Det er designmessig fint og veldig praktisk. Hvis du vil sette en kommode langs veggen, kommer den ikke borti stikkontakten, sier Halvor.

KJØKKENET HAR flere stikkontakter enn normalt og to stekeovner. I takene er det innfelt belysning. På terrassen har Gunnar og familien jacuzzi og terrassevarmer. Og i garasjen står det to elbilladere.

– Hvis du åpner sikringsskapet, vil du oppdage at vi har økt kapasiteten på anlegget og lagt inn flere kurser enn det som er vanlig., sier Halvor.

Ettersom huset har flere løsninger som krever mye strøm, har det vært viktig for Gunnar å kunne styre forbruket. Det gjøre han via smarthus-appen fra Elko.

– DET VIKTIGSTE ER å ha kontroll på varmekabler, varmtvannsbereder og elbillader. Det har jeg her, sier Gunnar og holder frem mobiltelefonen.

Men det er ikke bare via mobilen han kan styre det elektriske anlegget. På soverommet har Gunnar og kona en bryter som kan slå av og på alle lys i huset med ett trykk.

– Det er jo veldig praktisk, spesielt når vi ønsker at ungene skal legge seg, smiler Gunnar.