Monterte ny radar på verneverdig fartøy
Museumsskipet Gamle Oksøy har fått ny radar. Skipperen om bord er strålende fornøyd med installasjonsjobben som er utført av Søgne Elektriske.
Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommuniksjon
Foto og film: Johan Unhammer
– Båten er vernet. Det betyr at vi må følge noen antikvariske prinsipper. Samtidig er vi nødt til å gjøre oppgraderinger av utstyret om bord for å kunne holde oss innenfor gjeldende regler og fortsatt være operative, sier Eivind Lande.
Han er kaptein og eneste heltidsansatte om bord på fartøyet som tidligere forsynte lykter og fyr langs kysten i Sør-Norge med parafin og gass.
– FOR OSS ER det veldig viktig å kunne støtte oss på et firma som har så god kompetanse på maritim elektronikk som Søgne Elektriske. Det kommer stadig nye utstyrskrav som må følges opp. Da trenger vi god faglig bistand, sier Lande.
Det fikk han til installering av den nye på Gamle Oksøy. Og skipperen roser jobben som Søgne Elektriske gjorde om bord.
– Montørene er alltid veldig fleksible og løsningsorienterte. Vi bruker Søgne Elektriske på alt innen skipselektronikk, inkludert radio og batteri, sier Lande.
Det nye radaren er av det japanske merket Furuno. I tillegg til å montere utstyret er Søgne Elektriske også forhandler for Furuno, som er verdens ledende leverandør av skipselektronikk.
GAMLE OKSØYS gamle radar var uten flere moderne funksjoner, som AIS. Nå er det på plass, i tillegg til en større skjerm og ARPA – som er en automatisk plottefunksjon av objekters fart og kurs.
– Vi er nettopp tilbake fra et tre uker langt opplæringstokt for loser og losaspiranter i regi av Kystverket. Tilbakemeldingene på radaren var veldig gode, og det er jo betryggende, mener Lande.
Gamle Oksøy ble bygget i 1962 hos Brødrene Lothe i Haugesund på oppdrag fra det tidligere Fyrdirektoratet. Skipet kunne frakte opptil 160.000 liter med parafin, hadde også et lasterom for gassflasker og et stort verksted for reparasjon av staker, bøyer og liknende.
ETTER HVERT ble skipet brukt under ombyggingen av fyr og fyrlykter til solcelledrift. Da dette arbeidet var fullført høsten 1996, ble skipet tatt ut av tjeneste.
Gamle Oksøy eies i dag av Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum. Det meste av arbeidet om bord er basert på dugnad fra medlemmer i foreningen Gamle Oksøys Venner. Venneforeningen stiller også opp som mannskap når skipet seiler. Uten en aktiv venneforening hadde det ikke vært mulig å ta vare på dette relativt store fartøyet.
– Båten leies ofte av Kystverket i forbindelse med opplæring av loser. I tillegg drar vi jevnlig på museumstokt. Da holdes det gjerne foredrag og arrangeres utstillinger om bord. Men Gamle Oksøy kan også leies til private arrangementer og seilaser, sier Lande.