+47 38 05 30 30 post@sogneelektriske.no

mats besto fagprøven med glans

– Å gå opp til fagprøven var ikke så skummelt som alle skulle ha det til, smiler Mats Håtveit (20), som fikk «bestått med meget».

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Foto: Johan Unhammer

Etter to og et halvt år som lærling hos Søgne Elektriske, kan han nå stolt vise frem fagbrevet som elektriker. Selve prøven foregikk i en ny bolig i Vedderheia.

– Først ble jeg bedt om å montere et røranlegg for soverom, gang, trapp, bad og vaskerom. Så måtte jeg koble et NEK 399 tilknytningsskap og et sikringsskap, forteller Mats. 

DATAELEKTRONIKK og automasjon er også en del av elektrikerfaget.

– Jeg fikk i oppgave å montere to nettverksuttak og sette opp to branndetektorer, slik at de hyler samtidig når alarmen går. Automasjonsdelen besto i å koble en automatisk styringsport for et hytteområde, sier Mats, som var godt fornøyd med gjennomføringen.

– Det var et ufattelig bra opplegg, med gode spørsmål fra sensor. Fagprøven ble avsluttet med at jeg ble grillet en times tid. Også det gikk egentlig veldig greit, fastslår den unge elektrikeren.

FØR HAN STARTET læretiden hos Søgne Elektriske, var han utplassert i bedriften i to uker som elev fra videregående skole. Da rakk han å imponere mannen som senere skulle bli hans mentor.

– Jeg husker vi var på en jobb på Flekkerøya i et snøvær som var verre enn det vi har hatt nå rundt nyttår. Men uansett hvor kaldt og forferdelig været var, sto Mats på. Han jobbet og hjalp til mer enn det som var forventet av en skoleelev på utplassering. Jeg husker at jeg etterpå gikk inn på kontoret til vår daglige leder Steinar Furuborg og sa at dette var en gutt vi måtte få inn i firmaet, sier Thomas Strømmen.

OG SLIK BLE DET. Mats begynte som lærling og han fikk Thomas som læremester.

 – Thomas er den jeg har jobbet mest sammen med. Han er et levende leksikon og har lært meg utrolig mye, sier Mats.

Thomas skryter av sin tidligere elev.

– Han er hardtarbeidende og veldig kunnskapsrik til å være en som nettopp har tatt fagprøven. Mats er også nysgjerrig og flink til å lære seg nye ting.

NÅ SOM HAN har fagbrevet i lomma, vil Mats fortsette å jobbe hos Søgne Elektriske. I alle fall inntil videre.

– Jeg tar det litt som det kommer. Kanskje prøver jeg meg etter hvert på en ingeniørutdannelse eller søker meg inn på en teknisk fagskole. Men foreløpig trives jeg ypperlig med å jobbe her. Søgne Elektriske har et ungt miljø. Vi er like mye venner som kolleger. Dessuten har vi gode sjefer som er flinke til å følge opp. Jeg er storfornøyd, understreker 20-åringen.