+47 38 05 30 30 post@sogneelektriske.no

LED-lys sparer miljøet og lommeboka

Halogen-pærene fases ut. Men fortvil ikke! LED-lampene gir mer lys til en billigere penge og er dessuten et grønnere alternativ.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon 

– Gamle lysarmaturer, lamper og spotter må byttes med LED. Kontakt oss, så hjelper vi deg gjennom hele prosessen, oppfordrer Halvor Aamodt, som er prosjektleder hos Søgne Elektriske.

I butikken på Linnegrøvan finner du en rekke utstillingsmodeller. I et eget demonstrasjonsrom kan du også se hvordan spottene kan dimmes ned og gi akkurat det lyset du måtte ønske.

– De LED-lysarmaturene vi ikke har inne, kan vi fremskaffe i løpet av en dag eller to, sier Aamodt.

HAN KAN IKKE få snakket varmt nok om LED, eller «Light Emitting Diodes» som teknologien egentlig heter. LED-pærer har nemlig egenskaper som halogen mangler.

– Ikke bare er de energisparende og gir mer lys til en brøkdel av strømforbruket. Lav varmeutvikling gjør at LED-lampen ikke brenner støv. Den er et mye mer brannsikkert alternativ og sikrere på barnerom etc, forklarer Aamodt, og legger til:

– Siden en LED-pære ikke har noen mekaniske deler slik som glødetråden i en tradisjonell lyspære, tåler den også mye mer. En glødetråd kan lett skades ved for eksempel risting, mens en LED-pære tåler fint å bli dunket og sluppet i gulvet, eller risting i trapp etc.

LED-PÆRENE tåler også større temperaturvariasjoner. De kan fint overleve en kald vinter ute. Og til forskjell fra en sparepære lyser LED-pæren fullt ut, så snart den slås på, uansett temperatur.

Akkurat hvor mye du sparer i året på å bytte ut halogenbelysningen i hus og hytte med LED, avhenger selvsagt av hvor mange lyskilder du har, hvor ofte de står på og nivået på strømprisen. Normalt brukere en LED-pære kun 10-15 prosent av energien til en vanlig lyspære.

Søgne Elektriske har utviklet en enkel nettkalkulator. Her kan du beregne din årlige besparelse på å gå fra halogen til LED.

– EN ANNEN fordel når du nå skal gå over til LED er den lange holdbarheten til disse lyspærene. LED-pærer har en levetid fra rundt 15.000 til 50.000 timer – alt etter hvilken kvalitet du velger, sier Aamodt.

De første LED-pærene som kom på markedet var kostbare og hadde kaldt, blått lys.

– Slik er det definitivt ikke lenger. Du kan få akkurat det lyset du ønsker med LED – også mange ulike typer varmt lys, sier Aamodt.

LED-pærene i en spesialbutikk er gjerne av høyere kvalitet med varmere temperatur og lengre levetid enn utvalget i andre butikker.

– Men trenger du å bytte armatur eller lampe for å bruke LED?

– De aller fleste lamper kan ta en LED-pære. Men ønsker du å kunne dimme en eksisterende taklampe må du kjøpe dimm bare LED-pærer og få en elektriker til å montere en ny dimmer.  LED-pæren har mye lavere wattstyrke enn en vanlig lyspære. Derfor vil ikke en vanlig dimmer fungere. Den vil være enten veldig ustabil, eller i beste fall få en kort dimmekurve sier Aamodt.

HANS ANBEFALING er å bytte ut lampene til ledlamper og evt bytte ut spottene til faste ledspotter.

– LED-spotter har en levetid på rundt 20 år og gir et varm og fint lys. Om en LED-spot skulle ryke skiftes hele spotten ut, ikke bare pæren. Du har alltid fem års garanti på elektrikerarbeid og materiell, så om en spott mot formodning skulle ryke i denne perioden byttes den ut helt gratis av elektrikeren din, sier Aamodt.

 

 

 

 

Antall Armatur

stk.

Watt pr. Armatur

W.

Watt pr. LED-lampe

W.

Pris pr. Kw.

Kr.

Drifttimer pr. døgn.

10 Timer.

Energi Kalkulator

  LED Armatur Enhet
Antall Armatur     stk.
Watt W.
Pris inkl. nettleie & MVA Kr.
Årlig Drifttimer Timer.
Årlig pris Kr.
Besparelse per år Kr.